1- مربی گروه معارف اسلامی دانشگاه آزاد اسلامی واحد دامغان و دانشجوی دکتری تاریخ و تمدن اسلامی دانشگاه معارف اسلامی. ، dr-behniyafar@yahoo.com 2- دانشیار دانشگاه اصفهان.
چکیده: (2379 مشاهده)
در شکوفایی علمی در تمدن اسلامی، ملل، مکاتب و شخصیتهای گوناگونی تأثیرگذار بودند. ازجمله مکتب علمی کوفه و اندیشمندان آن در رشد و بالندگی تمدن اسلامی مؤثر بودند که با توجه به ساختار جمعیتی عربی (یمنی و نزاری) و ایرانی آن و حضور امام علی(ع) و شاگردان امام صادق(ع) موجبات تحرک علمی و پیدایش و شکوفایی علوم در این شهر گردید.
در مقاله حاضر با استفاده از روش توصیفی و تحلیلی به کمک منابع اصلی کتابخانهای به پیدایش مکتب علمی کوفه و تأثیر آن در تمدن اسلامی از ورود امام علی(ع) تا تأسیس حوزه علمی نجف (448 ـ 36 ق) پرداخته شده است. نتیجه حاصله اینکه آغاز تدوین علومی همچون تفسیر، کلام و فقه مربوط به کوفه و حوزه علمی آن است. علاوه بر اینکه در تدوین سایر علوم و انتشار و شکوفایی آن نیز نقش بسزایی داشت. میراث کوفه بعدها به سایر حوزههای علمی ازجمله بغداد و نجف اشرف انتقال یافت.
بهنیافر احمدرضا، منتظرالقائم اصغر. جایگاه و نقش دانشمندان کوفه در بنیانگذاری و شکوفایی علمی در تمدن اسلامی (از ورود امام علی(ع) تا تأسیس حوزه علمی نجف /448 ـ 36 ق). تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی. 1390; 2 (5) :7-38