:: دوره 13، شماره 49 - ( زمستان 1401 ) ::
اصول حاکم بر استخدام وسیله در سیره سیاسی امام علی (ع)
علیرضا برادران افتخاری 1، سید علیرضا واسعی2 ، نعمت الله صفری فروشانی3 ، یدالله حاجی زاده4
1- دانشجوی دکترای مدرسی تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی دانشگاه معارف اسلامی. (نویسنده مسئول) ، alieftekhari31@gmail.com
2- دانشیار گروه هنر و تمدن اسلامی، پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی.
3- استاد مجتمع اموزش عالی تاریخ سیره و تمدن اسلامی، وابسته به جامعه المصطفی العالمیه.
4- استادیار گروه فرهنگ و تمدن پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی و مدرس دروس معارف اسلامی.
سخن از « هدف و وسیله » و کیفیت گزینش وسیله از بین وسایل و ابزارهای موثر در تحقق هدف، یکی از پر چالش ترین موضوعات در عرصه های مدیریتی و مخصوصا سیاسی و حکومتی است و از دیرباز نظریات متعددی را به خود اختصاص داده است. این مساله مخصوصا در تزاحم ها، که وسایل نامشروع و غیر اخلاقی خود نمایی بیشتری دارد اهمیتی دو چندان پیدا می کند چرا که در ظاهر کم هزینه ترین و سریع ترین وسایل رساننده به اهداف به شمار می آیند. بررسی سیره سیاسی امام علی (ع) در چرایی انتخاب برخی از وسایل، از میان دیگر وسایلِ در معرض انتخاب، و دریافت دلیل چرایی عدم انتخاب دیگر وسایل، ما را به وجود اصول و معیارهایی خاص در « کیفیت استخدام وسیله » رهنمون می شود. این پژوهش که با روش توصیفی- تحلیلی و با بررسی کتب تاریخی و حدیثی سامان یافته توانسته در این باره چهار اصل را از سیره سیاسی امام علی (ع) در کیفیت استخدام وسیله استخراج نماید که عبارتند از: اصل اخلاق محوری، اصل شریعت مداری، اصل مصلحت سنجی و اصل اولویت دهی.
واژه‌های کلیدی: استخدام وسیله، اهداف حکومت اسلامی، سیره سیاسی، امام علی(ع).
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: تاریخ معصومان(ع) با رویکرد فرهنگی و تمدنی
دریافت: 1400/11/3 | پذیرش: 1401/4/6 | انتشار: 1401/11/30

Baradaran Eftekhari A, Vasei S A, Safari Forushani N, Hajizadeh Y. The principles Governing the Employment of Means in the Political Tradition of Imam Ali (AS). - 2023; 13 (49) :7-26

برادران افتخاری علیرضا، واسعی سید علیرضا، صفری فروشانی نعمت الله، حاجی زاده یدالله. اصول حاکم بر استخدام وسیله در سیره سیاسی امام علی (ع). تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی. 1401; 13 (49) :7-26