:: دوره 7، شماره 24 - ( پاییز 1395 ) ::
کارکرد نهاد حِسبَه در برقراری امنیت اجتماعی شهرها
جهانبخش ثواقب1، شهاب شهیدانی2
1- دانشگاه لرستان ، Jahan_savagheb@yahoo.com
2- دانشگاه لرستان

از نهاد‌های تشکیلات اداری حکومت‌های مسلمان که در برقراری بخشی از امنیت اجتماعی شهرها و حفظ اخلاق عمومی و سلامت فضای کسب و کار و رعایت امور شرعی در جامعه، نقش مهمی برعهده داشت، دیوان احتساب یا حِسبه بود. این نهاد بنابر ضرورت اجرای فریضه امر به معروف و نهی از منکر در جامعه، وابسته به تشکیلات قضایی پدید آمد، اما گستره وظایف آنْ امور اقتصادی، اجتماعی و امنیت عمومی جامعه اسلامی را دربرگرفت. در این مقاله ضمن تبیین کارکردهای مختلف نهاد حِسبَه، نقش آن در تأمین امنیت اجتماعی و حفظ ارزش‌ها و هنجارهای دینی در جامعه بررسی می‌شود. یافته پژوهش نشان می‌دهد که برآیند کارکردهای این نهاد در حوزه نظارت بر اجرای مسائل شرعی و حفظ اخلاقیات جامعه و در حوزه اقتصادی که حفظ نظم و سلامت امور اقتصادی و نظارت بر عملکرد اصناف و بازاریان بود، به برقراری امنیت اجتماعی شهرها منجر می‌شد.

واژه‌های کلیدی: دیوان احتساب، حِسبَه، مُحتَسِب، امر به معروف، نهی از منکر، امنیت اجتماعی
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: تاریخ تشکیلات
دریافت: 1394/7/28 | پذیرش: 1395/2/22 | انتشار: 1395/12/8

Function of Hisba in Maintaining Social Security in Cities. - 2016; 7 (24) :81-104